Мрежа жена у полицији важна је за унапређење положаја и оснаживање жена у полицији Републике Србије

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић подсетила је, на оснивачкој скупштини Мрежe жена у полицији Републике Србије, да је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић пружио снажну подршку оснивању Мреже и да се континуирано залаже за равноправност жена у полицији.
Мрежа жена у полицији Републике Србије, која је основана данас у Београду, представља велики корак у поштовању политике једнаких могућности и важна је за даље унапређење положаја и оснаживања жена у полицији, као и у давању подршке њиховом каријерном развоју.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић подсетила је, на оснивачкој скупштини, да је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић пружио снажну подршку оснивању Мреже и да се континуирано залаже за равноправност жена у полицији.
„Пружамо пуну подршку женама да ухвате корак са мушкарцима, који и даље чине већину у нашем Министарству, кроз једнаку шансу за професионално усавршавање и конкурисање за рад у различитим полицијским пословима. Жене се у полицији у свом свакодневном раду суочавају са различитим, тешким и изазовним ситуацијама и увек су ту да пруже помоћ граћанима и да им буду ослонац“, истакла је Поповић Ивковић.
Она се захвалила шведској Влади и полицији на сарадњи на овом пројекту подсећајући да је Шведска један од лидера међу западним земљама по поштовању принципа родне равноправности. 
Државни секретар је нагласила и да ће се Мрежа жена у полицији снажно борити и против вербалног и физичког насиља, које се у последње време континуирано спроводи  у нашем друштву.

 


„Претњама и увредама, нажалост, поједини политичари и носиоци неких функција, шаљу поруку насилницима да слободно могу да туку и малтретирају своје најближе. Ваљда мисле да су тако већи мушкарци, а у ствари су кукавице. За разлику од њих, наша порука је да су жене стуб овог друштва, стуб породице и убудуће ђемо још интензивније инсистирати на родној равноправности, толеранцији и разумевању“, истакла је Поповић Ивковић.
Она  је подвукла да ђе сви они који подигну руку на жену, изложе је физичким и вербалним нападима, бити санкционисани у складу са законом.
„Морамо се сви снажно борити против насиља у нашем друштву. Свако насиље рађа ново насиље, било оно вербално или физичко“, закључила је Поповић Ивковић.
Директор полиције Владимир Ребић оценио је да оснивање овакве једне мреже представља велики корак у поштовању политике једнаких могућности, са тежњом умањења стереотипа и предрасуда да жене нису способне да обављају одређене послове.
„Ми и на овај начин показујемо да поштујемо људска права, пре свега право на једнакост. Подсетио бих да је последњих година учињен значајан напредак када је у питању заступљеност жена у полицији, али сматрам да тај број још увек није довољан, јер у Министарству унутрашњих послова жене тренутно чине око четвртину свих запослених“ рекао је Ребић.
Шеф канцеларије шведске полиције у Београду Макс Лутеман истакао је да искуства Шведске потврђују да су ефикасније оне организације које имају једнак број запослених мушкараца и жена.
„Оснивањем Мреже жена у полицији Републике Србије направљен је велики корак ка родној равноправности, а пример Шведске показује да је таква мрежа довела до повећање број запослених жена у полицији и на руководећим местима“, рекао је Лутеман.
Представник Амбасаде Шведске у Београду Јоахим Верн истако је да је Министарство унутрашњих послова постигло значајне успехе на пољу родне равноправности.

 
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је Министарство унутрашњих послова једна од ретких институција која стопроцентно поступа по свим препорукама Повереника за заштиту равноправности.
Она је оценила и да присуство великог броја мушкараца, полицијских службеника, на Оснивачкој скупштини говори да МУП препознаје да ово није само женско питање, веђ питање друштвеног развоја и питање квалитета рада полиције.

„Уверена сам да ће и ова мрежа допринети унапређењу положаја жена и сагледавању њихове улоге, јер данашњи безбедносни изазови, ризици и претње са којима се наша држава суочава не дају нам за право да се одрекнемо било ког члана или чланице нашег друштва и да не искористимо потенцијалне свих“, рекла је Јанковић.

Она је додала да према последњем истраживању Повереника за заштиту равноправности грађани полицију препознају као некога коме поред, институције Повереника, највише верују када је реч о заштити од дискриминације.

Представница оснивача Мреже жена у полицији Дуња Симић истакла је да је циљ удружења да настави да афирмише улогу, положај и значај жена и да ради на подизању свести запослених у Министарству о важности ове теме, али и да подржи колегинице да се каријерно развијају.
„Видљивошћу жена у полицији хоћемо да пошаљемо поруку грађанкама да аплицирају за полицијски посао и да ђе им бити пружена системска подршка кроз потребну обуку и едукацију“, рекла је Симић.